FAALİYETLERİMİZ

TEHLİKELİ ATIK GERİ KAZANIM VE TAŞIMA

Tesisimize gelen geri kazanımı yapılabilen atıklar gerekli kontroller yapıldıktan sonra AYGEİ Yönetmeliğine göre Ulusal Atık Taşıma Formu (UATF) ve Sevkiyat Irsaliyesi düzenlenerek geri kazanım koduyla birlikte gerekli işlemleri yapılmak üzere lisanslı tesislerimize gönderilir. Bu tür atıklar şu şekilde sınıflandırılır:
R12 ile geri kazanım işlemlerine tabi tutulan ürünler;
- CNBS tezgahlarından ve talaşlı imalat yapan tesislerden çıkan bor yağı bulaşmış metal taşları
- Tehlikeli maddelere bulaşmış kontemine olmuş metal atıkları
- Tehlikeli maddeler içeren öğütme parçaları ve öğütme maddeleri
- Tehlikeli maddelerin kalıntılarını içeren ya da tehlikeli maddelerle kontamine olmuş ambalajlar
- Yağ, katran ve diğer tehlikeli maddeler içeren kablolar
- Yağ içeren metalik çamurlar (öğütme, bileme ve freze tortuları)

Kontemine Metal ve Yağlı Metal Talaşı Geri Kazanımı

Sanayi tesislerinde 12 01 20 kodu ile atık olarak çıkan yağlı metal talaşı lisanslı taşıma aracı ile gerekli çevre önemleri alınarak geri kazanım tesisine gönderilir. Bor yağlarının sızmasını engellemek amacıyla sistemli araçlara sızdırılmazlık havuzu konulmaktadır.

Ayrıca tesislerden çıkan 17 04 09 – 12 01 18 kodlu kontemine metal atıkları da lisanslı araçlarla geri kazanım tesislerine gönderilir.

Geri kazanım tesislerimizde yağlı talaşlar ve metaller sanrifüj makinesinden geçirilerek kazan dairesinde gelen sıcak buharla birlikte solvent eklenerek yağ yüzdesi %1’in altına düşürülmektedir. Tehlikesiz hale gelen bu ürünler ocaklara ve eritme tesislerine gönderilir.

Varil-Bidon-Teneke Geri Dönüşümü

Sanayi tesislerinde kullanılan genellikle tekstil fabrikalarında kullanılan kimyasalları içinde barındıran AYGEİ Yönetmeliğinin EK-4 belirtilen 15 01 10 kodu ile tanımlı ambalajlardır

Bu tür atıkları önce yıkama işleminde kimyasallar kullanılarak arındırma işlemine tabii tuttuktan sonra presleme bölümüne göndererek eritme fabrikalarına gönderilir veya kullanılması mümkün bidon ve variller gerekli temizleme işlemleri yapılarak tekrar kullanılmak üzere sevkiyata gönderilir.

Yağlı Kablo Geri Dönüşümü

17 04 10 kodu ile tanımlanmış olan Yağ, katran ve diğer tehlikeli maddeler içeren kabloların dönüşümü ve geri kazanımı tesislerimizde yapılmaktadır.

Yağlı kablolar yıkama makinelerinde solvent ilave edildikten sonra temizlenip kurutma işlemine tabii tutularak kırma makinelerine gönderilmektedir. Kırma makinesinden geçirilen bu kablolar bakır granür ve plastik hammaddesi haline getirilir. Buradan ülke ekonomisine tekrar kazandırılmak amacıyla geri dönüşümü sağlanır.

Tehlikeli Atık Taşıma

Firmamız kontemine olmuş atıkları bor yağı ile işlem görmüş atıkları herhangi bir tehlikeli atığa bulaşmış tüm ürünleri ülkenin her tarafından gerekli lisans ve şartlara uygun olarak alır, bertaraf edilmesine veya geri kazanılmasına kadar geçen süreci özenle ve sizlerin gönül rahatlığıyla yerine getirir.

 
 
DUMANLAR METAL GERİ DÖNÜŞÜM SAN.TİÇ.LTD.ŞTİ